گرفتن بچه از پوشک

نوزادان به دلیل اینکه در فضای گرم و نرم رحم مادر بودند، لخت بودن را دوست دارند و ممکن است هنگام از پوشک گرفتن کودک، با تصاویری فاجعه‌بار از خرابکاری روی فرش روبرو شوید. این موارد برای یک پدر و مادر تازه‌کار می‌تواند موقعیتی بسیار استرس‌زا باشد. در این مقاله به‌طور جامع به نکات گرفتن بچه از پوشک اشاره خواهیم کرد.

چرا باید بچه را از پوشک بگیریم؟

چرا بچه را از پوشک بگیریم؟
  • بهداشت: از پوشک گرفتن کودک یکی از بهترین روش‌های جلوگیری از مشکلات پوستی ناحیه باسن بچه و مبارزه با بیماری های عفونی است. این مشکلات پوستی اغلب به‌خاطر تجمع باکتری و رطوبت درون پوشک و عدم تنفس پوستی ایجاد می‌شوند.
  • اثر مخرب پوشک: یک مطالعه بالینی به‌طور مستقیم نشان داده است که پوشک (پارچه‌ای و یک‌بار مصرف) در مقایسه با زمانی که لخت هستند، در نحوه حرکت نوزاد تاثیر مخربی می‌گذارد. الگوی راه رفتن نوزادان با چیزی بین پاها کاملاً محدود می‌شود.
  • نیاز کودک: احساس آزادی که کودک بعد از پوشک گرفتن دارد، کمک به رشد و افزایش اعتمادبه‌نفس او می‌کند. همچنین بعد از مدتی که با او همراه می‌شوید متوجه استقلال‌طلبی نوزاد خواهید شد.
  • بستن پوشک خودش مصیبتی است!!: اگر پوشک نوزاد خود را بارها در طول روز بسته باشید، متوجه منظور من می‌شوید. آموزش دستشویی رفتن به کودک علی‌رغم صبری که می‌خواهد، واقعاً ارزشش را دارد.

ترجیحاً پس از مدتی سعی کنید روزانه بین چند دقیقه تا چند ساعت حتماً او را از پوشک بگیرید و اجازه دهید تحت کنترل شما آزادانه فعالیت کند.

بهترین زمان برای گرفتن بچه از پوشک

به‌طور معمول بعد از 18 ماهگی زمانی است که توصیه می‌شود برای از پوشک گرفتن نوزاد اقدام کنید. اما باید این نکته را بدانید که هر نوزاد با دیگری متفاوت است و زمان مورد نیاز را باید خودتان تعیین کنید.

زمان از پوشک گرفتن دختر معمولاً و طبق تجربه از پسر زودتر است و همچنین کودکان، کنترل مدفوع را معمولاً زودتر از ادرار یاد می‌گیرند.

شروع “کودکی بدون پوشک”

نوزادان زمانی که به هر نحوی نیازی پیدا کنند آن را به شکلی به ما اطلاع می‌دهند. برای رمزگشایی از این حالات (اغلب گریه)، زمان و حوصله نیاز است و بهترین راه، مشاهده دقیق و مرتب آنهاست.

زمان‌بندی طبیعی

یادگیری ریتم طبیعی دستشویی نوزاد به شما در این امر کمک بسیاری می‌کند. زمان‌های معمول بعد بیدار شدن از خواب، بعد از سفر با ماشین، بعد از قرار گرفتن در کریر یا کالسکه است.

توجه به تغذیه کودک

اینکه کودک در طی روز، چه غذاهایی می‌خورد و می‌آشامد، در برنامه‌ریزی برای گرفتن بچه از پوشک مهم است. در مدت زمانی که تصمیم دارید کودک را از پوشک بگیرید، حواستان به غذاهای مدر و حجم مایعاتی که کودک مصرف می‌کند باید باشد.

[بیشتر بخوانید: غذای نوزاد هفت تا نه ماهه]

سیگنال‌ها را دنبال کنید!

نوزادان زمانی که به دستشویی نیاز دارند، علائم خاصی از خود بروز می‌دهند. برخی حالت بی‌قراری پیدا می‌کنند، برخی گریه می‌کنند و برخی می‌خندند. اکثر والدین متوجه حالت خاص نوزاد خود هنگام نیاز به دستشویی می‌شوند.

از روش EC (کاهش ارتباطات) استفاده کنید!

روش EC برای از پوشک گرفتن بچه

روش Elimination Communication یا به اختصار (EC) روشی ملایم برای پاسخگویی به نیازهای طبیعی کودک از همان بدو تولد است. همه پستانداران از جمله انسان‌ها طی روندی طبیعی و غریزی، از بدو تولد برای رفع نیازهای خود، سیگنال‌هایی ارسال می‌کنند.

اصطلاح ایی‌سی را شخصی به نام «اینگرید بائویر» ابداع کرده است و اولین بار در کتاب خود «بدون پوشک! حکمت بهداشت طبیعی نوزاد» به این مسئله اشاره کرده است. در این روش مادر یا مراقب کودک، با توجه به نشانه‌ها، کودک را در زمانهای مشخص به دستشویی برده و او را برای یادگیری این مهارت آماده می‌کنند.

اگر تاکنون از نوزاد مراقبت کرده باشید، وقتی گریه می‌کند سعی می‌کنید به او شیر دهید، بغلش کنید، لالایی بخوانید و در آخر، پوشک او را چک ‌می‌کنید. اگر شما از ابتدا می‌فهمیدید که این گریه به چه معناست، حتماً آن را زودتر رفع می‌کردید. با روش EC ما به کودکان آرام آرام رفتن به توالت را آموزش می‌دهیم و تا استقلال کامل آنها را همراهی می‌کنیم.

نوزادان زمانی که احتیاج به دستشویی دارند دقیقاً مانند زمانی که گرسنه هستند سیگنال‌هایی می‌فرستند مانند حبس نفس، گریه کردن و… که در هر نوزاد با دیگری متفاوت است. هنگام دریافت این حالات حتماً آنها را داخل دستشویی برده و کمک کنید یاد بگیرند چگونه دستشویی کنند.

مزایای استفاده از روش (EC) برای گرفتن بچه از پوشک

  • به کمک این روش، وابستگی کودک به پوشک را تا حد زیادی کاهش می‌دهیم و باعث کاهش ضایعات می‌شویم.
  • صرفه‌جویی در هزینه‌ها به‌خصوص در وضعیت اقتصادی حال حاضر کشور
  • افزایش اعتمادبه‌نفس نوزاد
  • کاهش احتمال عفونت و حساسیت‌های پوستی
  • عدم استفاده از پوشک، راحتی نوزاد برای دفع مدفوع را در پی داشته و از بروز یبوست جلوگیری می‌کند.
  • شناخت بیشتر مادر نسبت به فرزند بر اساس حالات او

ویدئوی گرفتن بچه از پوشک

از پوشک گرفتن کودک در طب سنتی

نکاتی در طب سنتی برای گرفتن بچه از پوشک ذکر شده که مهم‌ترین آنها بهترین زمان برای از پوشک گرفتن بچه است.

  • بهترین زمان برای این کار، بهار و تابستان است. دلیل آن هم بسیار منطقی است؛ زیرا به دلیل ملایمت هوا، کودک کمتر در معرض سرماخوردگی و درد پا قرار می‌گیرد.
  • استفاده از انواع سرهمی و بادی برای نوزاد هنگام کنار گذاشتن پوشک، بسیار پیشنهاد می‌شود.
  • توضیح دادن به کودک در مورد اینکه نگه داشتن دستشویی چه مضراتی دارد و هر زمان احساس دستشویی کرد به پدر یا مادر خود در این رابطه بگوید.
  • پیش از 2 سالگی، سیستم عصبی نوزاد برای نگه داشتن دستشویی ضعیف است، پس به هیچ عنوان به زور اقدام به آموزش دستشویی رفتن نکنید.
  • آموزش زندگی بدون پوشک را به‌صورت پیوسته و منظم، با صبر و حوصله ادامه دهید.
  • محیط دستشویی را با اسباب‌بازی‌های مورد علاقه کودک جذاب کنید.
  • در شرایط غیرطبیعی زندگی که به کودک فشار ایجاد می‌کند مانند تغییر منزل، فشار کاری بالا و … سعی کنید پروسه از پوشک گرفتن را مدتی متوقف کنید و به تعویص بیاندازید.

12 نکته موثر برای از پوشک گرفتن کودک

از پوشک گرفتن بچه
  1. یک لگن کوچک زیبا همیشه همراه خود داشته باشید.
  2. روحیه کودک بسیار مهم است. هرگز او را تهدید نکنید یا از ترس او استفاده نکنید. این کار سبب می‌شود که کودک دستشویی خود را حبس کرده و باعث بیماری های داخلی شود.
  3. قبل از انجام فعالیت‌هایی مانند بیرون رفتن، بازی کردن و… از او بخواهید به دستشویی برود..
  4. ترس بچه از دستشویی رفتن را کم کنید! این کار را می‌توانید با توالت مخصوص کودک و بردن چند اسباب‌بازی محبوب به دستشویی انجام دهید.
  5. صبور باشید!! یادگیری و استقلال کودکان برای دستشویی کردن به صبر و حوصله نیاز دارد.
  6. برای خواباندن نوزاد از تشک‌های ضدآب یا محافظ تشک نوزادی استفاده کنید و هنگامی که در حال بازی کردن بدون پوشک است آن را زیر نوزاد بیندازید.
  7. استفاده از پوشک پارچه‌ای می‌تواند گزینه مناسبی باشد و شما به محض خرابکاری می‌توانید آثارش را ببینید و به موقع آن را تعویض کنید تا از بروز بیماری پوستی جلوگیری شود.
  8. بعد از هر بار خرابکاری در پوشک و تمیز کردن کودک، اجازه دهید آزادانه بدون پوشک بچرخد و زمانی که احساس کردید زمان مناسب دستشویی است، آنها را روی لگن به مدت 2 تا 3 دقیقه بنشانید.
  9. به‌ جای تشک و صرف هزینه اضافی می‌توانید از حوله کوچک یا ملحفه برای زیر کودک استفاده کنید.
  10. بعد از هر خرابکاری تصادفی با کودک صحبت کنید و چندین مرتبه نحوه دستشویی کردن و جایش را به او نشان دهید.
  11. مراقب حالت‌های نوزاد باشید! معمولاً تغییر چهره یا حالت خاصی از بدن نشانه دفع مدفوع در کودکان است.
  12. از لباس‌های نوزادی مثل بادی، رامپر دخترانه یا پسرانه، سرهمی و… که از قسمت فاق به راحتی باز می‌شوند در زمان گرفتن بچه از پوشک استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید